7. Szennyvíz megtisztítása a lebegő anyagoktól.

A mindennapi tevékenységeinkkel jelentős mennyiségű tiszta vizet fogyasztunk el és szintén tetemes a keletkező szennyvíz mennyisége is. A középiskolás fiatalok már biztosan tudatában vannak, hogy a tiszta víz milyen fontos kincsünk. Egyre nagyobb felelősség a tiszta, élhető környezetünk megőrzése. Naponta hallunk híreket folyóink, tavaink szennyezéséről. A szennyvíztisztítás egyik legolcsóbb módszere a szennyező anyagok gravitációs úton történő kiülepítése. Nagy mennyiségű szuszpenziók és emulziók szétválasztására alkalmas, de időigényes folyamat. A részecskék kiülepedésének sebességét befolyásoló tényezők között találjuk a részecskék átmérőjét a részecske és a folyadék sűrűségének különbségét. A megnövelt méretű lebegő szennyező anyagok gyorsabban ülepednek. A mostani gyakorlat ezt a folyamatot modellezi. A kémia és fizika órákon megszerzett ismeretek jó alapot adnak az új információk megértéséhez.

A koaguláció az a folyamat, amelynek során a lebegő szilárd részecskék (kolloid részecskék) nagy tömeget képezve összeállnak. Az életünkben leggyakrabban vizes kolloidok fordulnak elő (tej, vaj, különféle kocsonyás anyagok, gélek). Az élethez tartozó folyamatok jelentős része is kolloid rendszerekben zajlik le a sejtek belsejében. A kolloid sajátosságok leginkább a részecskék méretéhez kapcsolódnak. Az anyagi minőség csak közvetve befolyásolja az állapot kialakulását.

A gyakorlati részben megismerhető flokkulálás folyamata, mint a szennyvizek lebegő anyag tartalmának hatékony eltávolítását elősegítő művelet. Már eddig tapasztalhatták a diákok, hogy kémiai és fizikai folyamatok lejátszódása és eredményessége, az őket létrehozó paraméterek változtatásával befolyásolható. A gyakorlaton jól tudjuk modellezni mind az idő, mind a keverés sebessége, mind flokkulálószer koncentrációjának változása, hogyan befolyásolja a folyamat végeredményét.

Gyakorlat célja

Meghatározott modellszennyvízből a lebegőanyag eltávolítása, a megfelelő flokkulálási körülmények LINK (keverési sebesség, keverési idő, koagulálószer-koncentráció LINK) megtalálása, a tisztítási hatásfok mérése.

A szennyezőanyag mennyiségét zavarosságméréssel határozzuk.

A gyakorlat elméleti háttere

A flokkuláció hatásosságát döntő mértékben befolyásolja a flokkulumok képződését LINK  elősegítő keverés sebessége, illetve a flokkulálószer mennyisége. A folyamat optimalizálását az ún. jar test LINK, vagy más néven flokkteszter segítségével végezhetjük el. A berendezés a vizsgálandó víz és a koagulálószer egyenletes keverését különböző keverési sebességeknél biztosítja LINK. Segítségével meghatározható az optimális keverési idő, keverési sebesség, koagulálószer koncentráció.


Próbáljon válaszolni az ellenőrző kérdésekre. Amennyiben nem tud, vagy nem biztos a válaszban olvassa el a leírást, illetve nézze meg újra a kisfilmet.

  • • Milyen művelet a flokkulálás és mire használható?
  • • Van-e jelentősége a kolloidoknak az életünkben?
  • • Milyen paraméterek befolyásolják a flokkulálás eredményességét?
  • • Mire használható a flokkteszter, vagy más néven a jar test?
  • • Hogyan működik a flokkteszter?